Tour de Beer

Dobré pivo pomohlo sportu i toulavým tlapkám
Když přijdete do jedné z velmi známých pivnic Panský Mlýn v Rakovníku, na stáčecí pípě si nemůžete nevšimnout sady etiket označujících, že také v této hospodě je nejoblíbenějším pivem Bakalář – dobré pivo z Rakovníka. Však díky dobrému pivu se pípa Panského Mlýna téměř nezastaví.
Jen tak sedět v hospodě, to se ale na „Mlejnku“, jak je vyhlášená rakovnická pivnice nazývána, často až tak nenosí. Panský mlýn měl svého času i fotbalové mužstvo i jiné sportovní aktivity a o tom, že se tu schází ve velkém množství zvláště příznivci sportu, svědčí také výzdoba hospody. Dresy známých týmů, šály fanoušků věnované hospodě, fotografie či plakáty vypovídají o tom, že sport a dobré pivo, zvláště to z Rakovníka, k sobě patří.
Aby nešlo jen o „řeči u piva“, rozhodli se stálí hosté „Mlejnku“ zorganizovat znovu sportovní akci, která prokáže, zda jsou na tom, vedle dobré konzumace dobrého piva, také dobře s fyzickou kondicí.
A tak v jednu zářijovou sobotu se v ranním oparu nad Rakovníkem blízko sochy sv. Antonína sešlo téměř dvacet odvážlivců. Cílem byla samozřejmě jejich oblíbená hospoda a milované pivo, ale. aby se tam dostali, museli podstoupit čtvrt stovky kilometrů v lesních terénech, na upravených cestách, ale také v nebezpečných sjezdech.
Již z názvu „Tour de Beer“ je ale patrné, že závod, či pro některé jen taková vyjížďka, neskloubil jen sportovní charakter, řekněme třeba světové Tour de France, ale také chuť dobrého piva. Nejlepšími se tak mohli stát jen ti, kteří nejenže slušně šlapali do pedálů, ale dokázali své umístění v cíli obhájit co největším počtem vypitých půllitrů Bakaláře. Na druhou část závodu měli celou jednu hodinu.
Samozřejmě, že milovníci dobrého piva dobře ví, že při řízení dopravního prostředku není dobré pít alkohol, a proto, aby nevznikl ani stín tohoto podezření, celá trasa byla sice značena pivními tácky, ovšem jen těmi, které propagují nové pivo v rakovnickém sortimentu. Bakalář nealkoholický za studena chmelený je tak doprovázel na 167 značených místech po celé trase.
Ta vedla z Rakovníka směrem na Přílepy, poté těžkým terénem do Pšovlk, odtud směrem na Šanov, aby se posléze účastníci po známé cyklostezce kolem Rakovnického potoka dostali ke hřišti SK v Rakovníku. A z tohoto místo to už přece je „co by kamenem dohodil“ do jedné ze zdejších nejznámějších pivnic.
K bakalářské pípě v Panském Mlýně to nejrychlejší závodníci stihli ve vynikajícím tempu, a to v čase kolem 60 minut, což překvapilo samotné organizátory Míru Trešla s Jirkou Hruškou tak, že málem nestihli prvnímu v cíli změřit čas.
Zcela zaslouženým vítězem se stal ten vůbec první v cíli na kole. Tím byl Jaroslav Maissner, který nedal jen o trochu se opozdivším soupeřům žádnou šanci ani v další fázi závodu. Vyhrál totiž také v pití Bakaláře, kterých dokázal zvládnout za předepsanou hodinu celkem sedm. Vítězkou ženské kategorie se pak stala Růžena Černochová, ale vyhráli vlastně všichni.
Tedy Tradiční pivovar v Rakovníku , který byl sponzorem akce a přispěl cenami pro nejlepší i upomínkami pro všechny, organizátoři akce, kteří vymysleli pro štamgasty hospody nádhernou zábavu a samozřejmě všichni soutěžící, kteří se jen tak po okolí netoulali. Jejich startovné v celkové výši 2000 korun totiž nebylo propito slavnostně v hospodě, ale posloužilo dobré věci. Bylo z něj zakoupeno 50 masových konzerv, které byly předány útulku pro týrané a opuštěné psy „Toulavé tlapky“ v Úmyslovicích.
První ročník Tour de Beer měl prostě všechno, a tak vzhůru do příštího ročníku.
Pivu zdar!

Foto tour 1 – O co bylo na startu méně tepla, o to bylo větší nadšení závodníků být rychle ve své oblíbené pivnici.
Foto tour 2 – Trasu závodu zdobily „nealkoholické tácky“. Kde jsou cyklisté? No, přece už dávno na Bakaláři.

tour-1

  tour-2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *